Pensionärsföreningen i Iniö rf

Medlemsbrev 5/2021                                                                    7.11.2021

 

Välkommen på månadsträff tisdag 16.11 kl. 13

Helga Rajala som skrivit den nyutkomna boken ”Bomärken i Åboland” besöker oss och berättar om åboländska bomärken och arbetet med boken.

Vi börjar med att äta potatisgröt och till programmet hör även Leifs frågesport och litet lotteri. Platsen är församlingshemmet.

 

Lillajulskryssningen

Alla som anmält sig till lillajulskryssningen 23.11 bedes notera att vi samlas vid gruppbokningen i Viking Lines terminal i Åbo, andra våningen till vänster om rulltrappan. Biljetterna delas ut från kl 19.30 och båten avgår 20.55. Kom i god tid !

Id-kort eller pass medtages !

Väl mött !

 

Julen närmar sig

I december samlas vi i julens tecken. Datum och program är ej ännu fastslaget. Kom gärna med förslag till juligt program och servering.

 

Kolla även förbundets olika aktiviteter på spf.fi eller i tidningen God Tid.Medlemsbrev 3/2021

2.9.2021

Välkommen på teater!

Hösten är här, begräsningarna har lindrats och vi är vaccinerade. Därför startar vi nu upp  höstens verksamhet. Vi börjar med ett besök av Åbo Svenska Teater och vår förening bjuder alla iniöbor på föreställningen Honey i Snäckan i Iniö

...onsdagen den 15 september kl 17.30.

Vi bjuder på teatern och kaffeservering i pausen. Ingen förhandsanmälan. Alla iniöbor är välkomna.

Honey är en monolog som bla beskrivits såhär:  ”rolig, stressad, robust och svajig.”

Kom med och upplev vad detta betyder !

Månadsmöte onsdag 13.10 kl 12.

I oktober samlas vi igen i församlingshemmet till traditionellt månadsmöte. Det inleds med Lolas sopplunch varefter det blir Leffes frågesport, lotteri och trevlig samvaro.

Föreningen bjuder på lunchen som en liten kompensation till att vi inte haft månadsmöten med kaffeservering på grund av pandemin. Den som ev inte ännu har betalat årets medlemsavgift kan gärna passa på att göra det nu. Kontonumret är   FI 1155600920031557. Naturligtvis kan man även betala avgiften kontant på mötet.

Med tanke på lunchbeställningen krävs förhandsanmälan senast  8.10 till Pippi per epost eller telefon. (pippi.brander@gmail.com tfn 0445712393)

Boulespelet fortsätter

Så länge vädret tillåter spelar vi boule på sportplanen i Norrby torsdagar med början kl. 14.

Kolla även förbundets olika aktiviteter på spf.fi eller i tidningen God Tid.

Hälsningar från Styrelsen

 

Medlemsbrev 2/2021                                                                    13.5.2021

 

Nu ska vi spela boule

Styrelsen samlades häromdagen till konstituerande möte och valde Kristiina Heinonen till föreningens viceordförande och Pippi Brander till sekreterare och kassör för detta år.

Vi diskuterade även kommande verksamhet med beaktande av att den pågående pandemin inte ännu är över. Glädjande nog torde våra medlemmar i alla fall fått den första vaccinsprutan och i höst skall vi väl alla vara helt vaccinerade och kan då börja umgås igen.

Styrelsen beslöt i alla fall att bouleverksamheten utomhus återupptas redan nu och det innebär att vi i maj spelar boule på idrottsplan i Norrby torsdagarna 20.5 och 27.5 kl 14.

Kom med och spela och umgås !

 

I höst blir det teater i Iniö

I september planeras en teaterförställning med Åbo Svenska Teater i Snäckan och i september hoppas vi även kunna hålla traditionellt månadsmöte. Till detta återkommer vi senare.

Årsmötet har fastställt medlemsavgiften till oförändrat 15 € per medlem och den summan betalas enklast in på föreningens konto i Nagu Andelsbank kontonr; FI 1155600920031557

God fortsättning på våren !

 

 

 


Medlemsbrev 1/2021                                                                    20.3.2021

 

Bästa medlem

På grund av den rådande pandemin som fortfarande pågår har vår verksamhet legat nere nästan helt i ett års tid.

Nu är det i alla fall dags att hålla ett årsmöte för de stadgeenliga ärendena skall kunna avhandlas.

Styrelsen har beslutat sammankalla till årsmöte fredag 26.3 kl 18 och detta möte hålls i första hand på distans med hjälp av mötesprogrammet Zoom som man kan ladda ner från nätet.

Den fysiska mötesplatsen är Snäckan men eftersom högst sex personer får delta fysiskt i möten enligt de statliga direktiven, rekommenderar vi deltagande på distans.

Förhandsanmälan krävs för deltagande och det gör man till Pippi, per e-post pippi.brander@gmail.com eller per telefon 044 571 2393 senast dagen före mötet. Till alla anmälda skickas därefter möteshandlingarna och en länk till det digitaliska mötesrummet. 

Kom med på detta ovanliga möte och lär dig samtidigt denna nya mötesteknik. Bäst fungerar det med en dator, men även en sk smarttelefon kan användas. Det finns möjlighet att pröva tekniken före mötet från kl 17 och även enskilt andra dagar genom att kontakta Christjan, tfn 040 1278886.

 Även de som önskar komma till Snäckan bör anmäla sig i förväg och de sex först anmälda kan komma.  Munskydd och avstånd gäller.

Årsmötet besöks denna gång även av vår ombudsman Mona Lehtonen som per distans ger oss information om pensionärsförbundets verksamhet.

Välkomna !


Medlemsbrev oktober 2020

11.10.2020

Inget möte i oktober


För en månad sedan skrev vi i medlemsbrevet att vi samlas till månadsmöte i oktober. Nu har styrelsen i alla fall gått in för att även oktobermötet inhiberas. Det är synd att inte kunna träffas, men vi tycker att det inte känns riktigt bra att kalla till möte nu när Coronan igen sprids ganska mycket i Åbotrakten.
Antagligen blir det inte heller möte i november. Troligen är vi onödigt försiktiga, men vi har valt denna linje med tanke på allas vår hälsa.

Hösten är så långt framskriden att Boulen kanske inte längre känns lockande. Kulor och övrig utrustning finns i alla fall i sportplanens skjul ifall någon vill öva.
Att röra på sig och motionera är aldrig ohälsosamt och rekommenderas varmt även nu.

Svenska pensionärsförbundet har en omfattande föreläsningsverksamhet på nätet som kan vara lärorik sysselsättning i höstrusket. Information och länkar till föreläsningarna hittar man på förbundets hemsida.

 

Medlemsbrev september 2020

14.9.2020

Hösten är här och det är dags att starta upp verksamheten efter sommarpausen som detta år tyvärr blev längre än planerat. Orsaken känner vi alla till och tyvärr är inte Corona-pandemin över ännu.

Vi har följt regeringens instruktioner och rekommendationer att inte samlas till större möten och därför har vår verksamhet legat nere ända sedan mars månad.

Föreningens styrelse möttes senaste fredag för att diskutera verksamheten under den närmaste tiden. Vi beslöt att fortsättningsvis vara försiktiga och följer med utvecklingen i landet.

Att samlas i mindre grupper med beaktande av handhygien och avstånd skall inte utgöra någon risk. Tvärtom rekommenderas motion och aktivitet utomhus. Därför beslöt styrelsen att vi nu återupptar bouleverksamheten.

Kom med 17.9 och boula !

Vi träffas på idrottsplanen i Norrby, torsdagen den 17.9 kl 15.20 och fortsätter därefter varje torsdag så länge det finns intresse och lämpligt väder.

Nästa månadsträff i oktober !

Styrelsen beslöt att ingen månadsträff hålls i september, men däremot samlas vi i oktober om Corona-situationen det tillåter.

Preliminär tidpunkt är måndag 19.10 kl. 13 i Församlingshemmet. Notera datum och läs mera om detta i kommande medlemsbrev !

Trevlig höst,

Styrelsen

 

 


Medlemsbrev april-maj 2020

9.5.2020


God fortsättning på våren trots att vi lever i undantagsförhållanden


Troligen kan det räcka ett bra tag ännu innan vi kan samlas till våra månadsmöten och andra evenemang. Det blir tyvärr inget månadsmöte och ingen vårfest eller utfärd denna vår. Även den åboländska träffen på Rosala som var planerat till slutet av maj är inhiberad.

Eftersom de flesta av oss hör till riskgrupper skall vi naturligtvis inte ta några risker, men att vara ute och röra på sig finns det inga hinder till. På idrottsplan i Norrby finns allt som behövs för den som vill träna boule nu när marken är torr. Kulorna finns i baracken som är olåst.

Så fort det är riskfritt att samlas så gör vi det, men som det nu ser ut kan det gå till hösten.
Vi hann hålla årsmötet innan pandemin stoppade verksamheten. Styrelsen har dock inte ännu hållit sitt konstituerande möte och därmed inte valt de olika funktionärerna.

Även vårt förbund, dvs Svenska pensionärsförbundet har skjutit fram en stor del av vårens och höstens aktiviteter men istället utvecklat många aktiviteter baserade på internet. Till detta brev bifogas senaste nummer av Förbundsnytt som förbundets verksamhetsledare Berit Dahlin regelbundet skickar ut till föreningarna. Det innehåller nyttig information till oss alla. Information om verksamheten på ”nätet” hittas även på förbundets hemsidor www.spf.pension.fi. T ex i morgon bjuds det på morsdagsdans med Tomas Fantz !

Kolla även både Svenska pensionärsförbundet och Pensionärsföreningen i Iniö på facebook.

Till sist vill jag önska alla mammor en trevlig morsdag trots de exceptionella förhållanden som just nu råder. I morgon hissar vi flaggan för Er !


Christjan
ordförande

 

 

 

Medlemsbrev mars 2020

Lär dig mera om smarttelefoner och läsplattor

Fredagen den 6 mars kl. 11.30-14 blir det IT-cafè i Gamla Banken med Robert Riska.

Föreningen bjuder på kaffe.  Välkommen !

 

Onsdag 4.3. kl. 18.30 besöker några medlemmar på revyn ”Erstans pärla” i Pargas.

 

Mars månadsmötet hålls torsdag 26.3. kl. 13.00 i Cafe´ Gamla Banken. (Inhiberades)

Kaffe och lotteri står på programmet blandat med Leifs lättsamma frågesport. Rea har därtill lovat läsa något intressant.

 

Styrelsens sammansättning för år 2020 är följande:

Rita Björklund, Christjan Brander, Leif Jensén, Kristiina Heinonen, Lars Mattsson, Bertil Åkerfelt, Pippi Brander, med Kari Heinonen, Gunnel Mattsson och Elisabeth Pöyli-Ljungqvist som ersättare. Vänd dig till dessa med förslag, synpunkter och åsikter om verksamheten.

Medlemsavgiften 2020

Årsmötet fastställde medlemsavgiften för 2020 till 15 € och de som inte betalade avgiften redan i samband med årsmötet, bedes inbetala den på föreningens konto i Nagu Andelsbank eller kontant på mars månadsmöte.

Föreningen kontonummer är: FI 1155600920031557.

 


Medlemsbrev februari 2020

8.2.2020

Alla medlemmar kallas till stadgeenligt årsmöte

onsdagen den 26. februari 2020 kl 12.00 i Församlingshemmet.

Kom med och diskutera årets verksamhet och annat som behandlas på årsmötet.

Efter årsmötesförhandlingarna får vi höra Marina Grunér från Egentliga Finlands minnesförening tala om minnesjukdomar och hur vi skall motverka dem.

Föreningen bjuder på kaffe och lotteri brukar också höra till programmet.

 

Lär dig mera om smarttelefonen och läsplattor

Fredagen den 6 mars kl. 11.30-14 blir det IT-café i Gamla banken med Robert Riska som är pensionärsförbundets it-koordinator.

Över en kopp kaffe får vi höra om de senaste trenderna och få svar på våra frågor om telefoner, läsplattor och datorer.  Du kan droppa in när du vill men vi börjar med en föreläsning kl. 11.30.

 

Vill ni se revyn ”Erstans pärla” i Pargas onsdag 4.3 kl.   18.30 i PIUG-kultursalen?

På årsmötet finns en anmälningslista för intresserade. Tanken är att föreningen bokar biljetter á 22€, men att var och en ordnar resan själv. Tyvärr är tidpunkten sådan att deltagande förutsätter övernattning.

 


Medlemsbrev januari 2020

God fortsättning på det nya året

Januari månadsmöte hålls fredag 24.1. kl. 13.00 i Församlingshemmet.

Dagens gäst är miljöinspektör Petri Huovila från Pargas stad som kommer att berätta om behandling av avloppsvatten i glesbygdsområden. De nya kraven på behandling av avloppsvatten gäller från oktober månad 2019. Nu får vi information om vilka åtgärder som krävs i våra förhållanden.

Kaffe och smörgås serveras och ett litet lotteri står även på programmet.

Alla välkomna, även andra än medlemmar får gärna komma och ta del av informationen och ställa frågor till Petri Huovila.

 

Kallelse till årsmöte 2020

I februari är det dags för årsmöte och det hålls onsdag 26.2 kl. 12 i Församlingshemmet.

Efter årsmötesförhandlingarna håller Marina Grunér från Egentliga Finlands minnesförening ett föredrag om minnessjukdomar och ger tips om hur vi skall ta hand om vår hjärna.

It-café och sommarträff

Notera redan nu att den allåboländska sommartäffen hålls 27.5.2020 i Rosala med Dragsfjärds pensionärer som värdförening.

Det planerade it-cafeét kommer att hållas i februari. Mera info om detta och andra evenemang i nästa medlemsbrev.

 

 

Medlemsbrev december 2019

Välkommen på julmiddag

I dag (1.12) är det första söndagen i advent och det betyder att vårt verksamhetsår närmar sig slutet och att det är dags att samlas i julens tecken.

Fredagen den 13 december kl 16 äter vi julmiddag på Erkasgården  på Jumo. Eftersom det serveras mat behövs din förhandsanmälan till Pippi per telefon 044 5712393 eller e-post pippi.brander@gmail.com senast 7.12. Middagen kostar 25 € per person.

Ett litet lotteri blir det också denna gång.

 

Som ni vet blev det ingen Lillajulskryssning på grund av strejken som inföll just då kryssningen skulle äga rum. Vi väntar ännu på att Viking Line  returnerar deltagaravgifterna som så fort de kommer, betalas till deltagarna. Alla deltagare bedes meddela sitt IBAN-nummer till Pippi.

Alla medlemmar  önskas en trevlig adventstid

Medlemsbrev november

Onsdagen den 20. november kl.15.30 samlas vi i Församlingshemmet

Dagens tema är teater. Vi får besök av Jan Lindroos från Åbo svenska teater som berättar om ÅST och om den föreställning som ges i Iniö samma eftermiddag, kl 17.30, i Snäckan. Observera tidpunkten för månadsmötet som beaktar att vi efter mötet förflyttar oss till Snäckan. Kanske vi även får besök av huvudrollsinnehavaren Bror ”Boysi” Österlund i ”Allt som är underbart”. Teaterbiljetten kostar 18 € för pensionärer.

Kaffe och smörgås samt lotteri blir det också i Församlingshemmet.

Julkryssningen

I slutet av november åker ett tjugotal iniöbor på Lillajulskryssningen med över tvåhundra övriga åbolänningar. Ni som anmält er bedes infinna er 25.11 kl. 20.00 i Vikingterminalens gruppincheckning på andra våningen i Åbo. Notera att pass eller id-kort bör kunna uppvisas.

Nytt försök nästa år

Tyvärr blev det inget föredrag av Marina Grunér på oktobermötet på grund av förhinder. Leif, Maria och Håkan bjöd däremot på trevligt program. Ett stort tack till dem. Vi hoppas få Marina Grunér till något månadsmöte nästa år.

Boule fortsätter i vår

Boule-säsongen börjar vara slut. Vi fortsätter när vårsolen lyser.

 

Välkommen med på våra aktiviteter !


Medlemsbrev september 2019

Hösten är kommen och verksamheten fortsätter !

Höstutfärd till Loimaa  måndag 23.9

Kom med på bussutfärd till Finlands lantbruksmuseum SARKA i Loimaa måndagen den 23. september. Start från Kannvik kl 7.30 med ms Aura och retur med 16.30-turen.

Föreningen bjuder alla medlemmar på bussresan, medan övriga kostnader, dvs inträdesbiljett á 6 € och lunch  á 10 € (alternativt soppa för 7€) samt kaffepauser på vägen, betalar var och en själv.

Förhandsanmälan till Pippi tfn 044 5712393 eller e-post pippi.brander@gmail.com senast måndag 16.9.

Boule så länge vädret tillåter

Nu blir det boule varannan vecka med början torsdag 12.9 kl 14 på Folkhälsans idrottsplan i Norrby. Alla intresserade av det populära boule-spelet är välkomna !

Månadsträffarna fortsätter

I oktober blir det traditionell månadsträff i Församlingshemmet onsdag 16.10. kl 13 Projektkoordinator Maria Grunér från Åbonejdens altzheimerförening föreläser om minnesträning.

I november besöker Åbo svenska teater Iniö onsdagen den 20. och då håller vi troligen månadsmöte före teaterföreställningen. I december samlas vi som vanligt i julens tecken.

Mera information om höstens verksamhet i kommande månadsbrev.

Höstens kryssningar

Information om  pensionärsförbundets populära kryssningar finns i tidningen God Tid. Notera dessutom den traditionella åboländsksa lilla-julskryssningen med Viking Grace 25-26.11.2019. Mera information i oktoberbrevet.

 

 

Medlemsbrev maj 2019                                                                                           8.5.2019

 

Två evenemang ännu före sommarpausen !

  1. Boule

Snart är det sommar med sol och värme (får vi hoppas) Som tidigare håller vi paus i föreningens verksamhet under sommaren och deltar i stället i de många trevliga evenemang som andra föreningar arrangerar på olika håll i Iniö. Eventuellt spelar vi boule under sommaren, men det beror helt på medlemmarnas intresse.

Kom med på den första boule-träffen vid Keistiö skola !

Alla intresserade av det populära boule-spelet samlas tisdag 21.maj kl 13.15 på Keistiö. Färja från Dalen kl. 13.00.

  1. Åboländsk sommarsamling i Pargas tisdag 28 maj kl. 12-ca 16.30

Denna  inbjudan och information har vi fått från Pensionärsföreningen i Pargas:

 

Vi börjar med lunch klockan 12 på Brankis (Brandkårshuset), och efter lunchen blir det tre presentationer med berättelser om Pargas och dess historia m.m. Huvudpresentationen hålls av den kända Pargasguiden Magnus Sundman, och efter honom berättar Lennart Laurén om kalkens och kalkutvinningens historia och lite om det som i Pargas kallas båolage (Pargas Kalk > Partek > Nordkalk) och Egil Essén berättar om hur Lenin reste genom Pargas och Nagu 1907 och fick hjälp av Pargasborna så att han kunde fortsätta till Sverige.

Så delar vi upp oss på fyra grupper med var sin guide. En av grupperna är avsedd för personer som inte orkar gå längre sträckor, och den åker med en liten buss för 16 personer med chauffören som guide). Grupperna besöker i tur och ordning fyra huvudmål: 1) Gamla Malmen med bl.a. Runebergs hus och Fredrikastugan, 2) kyrkan, 3) Hembygdsmuseet (med det rum där Lenin bodde på sin resa genom Pargas) och 4) dagbrottet (utsiktsplatsen). Alla målen ligger inom promenadavstånd.

 

Efter de guidade turerna (senast vid 16-tiden) samlas vi sedan på nytt i Brankis för att umgås en stund och dricka kaffe. Och ca 16.30 kan ni räkna med att åka i väg hemåt.

För lunch och kaffe uppbärs en avgift på 15 €.

 

Anmälning om deltagande till Pippi eller Christjan senast 20.5. Om tillräckligt många (ca 20) så önskar ordnar vi gemensam buss, i annat fall hänvisas till egna bilar.

 

Trevlig sommar ! Vi ses väl på Keistiö och i Pargas ?

 

 

 

Medlemsbrev april 2019                                                                                     5.4.2019

 

April månadsmötet hålls onsdag 24.4. kl. 12.30 i Församlingshemmet.

Dagens gäst är Trygve Österman från Korpo. Han håller ett föredrag om skyddskårsverksamheten i skärgården där Iniö hade en central roll. Trygve som är ordförande för Korpo pensionärsförening är väl insatt i denna del av vår historia.

Kaffe och lotteri blir det även denna gång.

Vårfest med konsert och middag!

Vår redan ”traditionella” vårfest hålls lördag 4.5 kl 15 i Snäckan.

Vi börjar med en konsert med Stina Ekroos-Westerlund och fortsätter med middag.

Alla är välkomna att delta enligt följande: enbart konsert á 10€, konsert+middag á 30€. Förhandsanmälan till middagen senast 20.4 till Pippi, Stina eller Rita. Konserten är öppen för alla utan förhandsanmälan. Middagen består av förrätt, varmrätt (lax) och efterrätt.

Vårutfärden 2019

Utfärden till Helsingfors blir tyvärr inte av på grund av att det inte fanns tillräckligt  intresse.

I maj åker vi i stället till Pargas där alla de åboländska pensionärsföreningarna samlas tisdagen den 28 maj till sommarträff. Till den återkommer vi i nästa månadsbrev, men anteckna dagen redan nu!

De föreslagna kortare utfärderna till Villnäs i Askais och Sarka i Loimaa sparar vi till framtiden.

Medlemsavgiften 2019

Många har redan betalat medlemsavgiften (15 €) för i år. Tack för det. Här kommer kontonummern till de som ännu behöver den:  FI 1155600920031557.


Medlemsbrev mars 2019                                                                                    4.3.2019

Hej

Vi är inne i mars månad och nu när solen ger oss längre dagar är solenergi  vårt tema

Månadsmötet hålls fredag 22.3   kl. 12.30 i Församlingshemmet.

Dagens gäst är Sverker Engström som kommer att berätta om sina erfarenheter av solenergi på sin gård i Nagu.

Fastlagsbullen åt vi redan på februarimötet, nu bjuder föreningen på ärtsoppa och våfflor!

Dessutom skall vi ta del av  Leifs information om boule som uteblev på grund av väderleksförhållandena på årsmötesdagen. Lotteri blir det också.

Medlemsavgiften 2019

Årsmötet fastställde medlemsavgiften för 2019 till 15 € och de som inte betalade avgiften redan i samband med årsmötet, bedes inbetala den på föreningens konto i Nagu Andelsbank eller kontant på mars månadsmöte.

Föreningen kontonummer är: FI 1155600920031557.

Styrelsens sammansättning för år 2019 är följande:

Rita Björklund, Christjan Brander, Pippi Brander, Leif Jensén, Kristiina Heinonen, Lars Mattsson, Bertil Åkerfelt med Kari Heinonen, Gunnel Mattsson och Elisabeth Pöyli-Ljungqvist som ersättare. Vänd dig till dessa med förslag, synpunkter och åsikter om verksamheten.

Vårutfärd till Helsingfors ?

Enligt verksamhetplanen arrangeras en utfärd med buss till Helsingfors i vår.  Hans Mecklin ställer upp som guide och ordnar programmet i huvudstaden. Utfärden blir av förutsatt att tillräckligt intresse finns, dvs 20-25 personer. Avfärd med Aura 7.30 en måndag i början av maj och retur med sista turen. Intresseanmälan bör göras inom mars månad till Pippi, Kristiina eller Rita, eller på månadsmötet 22.3.  Om 25 personer anmäler sig blir resan pris per person inkl. lunch, 2xkaffe och museibesök ca 60 €.

Styrelsen

ps kolla senaste info om föreningen på facebook (Pensionärsföreningen i Iniö)

 

 

 

Medlemsbrev februari 2019

2.2.2019

Dags för årsmöte !

Alla medlemmar kallas till stadgeenligt årsmöte,

onsdag 20 februari 2019 kl 12.30 i Församlingshemmet.

Kom med och diskutera årets verksamhet och annat som behandlas på årsmötet.

Styrelsen föreslår att vi fortsätter med månadsmöten med olika teman. En ny aktivitet som införs, om det finns intresse, är det populära boule-spelet. För att informera oss om vad detta handlar om kommer Leif Jensen att berätta hur det går till och vilka regler som gäller. Om ni så vill, inleder vi denna verksamhet när snön smultit och det börjar våras.

På årsmötet bjuder föreningen på kaffe och denna gång blir det även lotteri. Och kanske lite allsång!

Välkomna!


Medlemsbrev januari 2019

3.1.2019

God fortsättning på året 2019

Vi inleder året lördagen den 19. januari med ost och vin som tema. Platsen är Församlingshemmet och klockslaget är 14.00 !

Då kommer ost- och vinspecialisten  Lorenz Brunnsberg till Iniö och underhåller oss med ostar och vin.  Eftersom han har med sig ingredienser för detta behövs det förhandsanmälan som görs till Pippi, tfn 044 5712393, eller per epost: pippi.brander@gmail.com, senast måndag 14.1.  Denna gång uppbärs även en deltagaravgift enligt självkostnadsprincipen, dvs 15 € per deltagare. Avgiften betalas i samband med träffen.

Lorentz har även lovat ha fiolen med sig så vi ser framemot en trevlig lördagseftermiddag. Denna gång har vi inte lotteri.

Varmt välkomna !

Notera även följande aktivitet:

Seminarium kring syn och hörsel 30.1.2019 i Åbo

Kommittén för intressebevakning och påverkan ordnar seminariet Hörsel- och Synkompassen 30.1.2019 kl. 10.00-15.00 i Åbo i samarbete med Förbundet Finlands Svenska Synskadade och Svenska hörselförbundet.

Programmet består av föreläsningar och information med bland annat följande medverkande:

Ole Norrback, förbundsordförande

Jaakko Salonen, öronläkare, forskning inom hörseln

Dick Lundmark, hörseltekniker, framtidens hörhjälpmedel

Platsen är Fresco Ravintolat Oy, Statens ämbetshus, Självständighetsplan 2 i Åbo.

Anmälan med eventuella dieter senast 10.1 till verksamhetsledare Berit Dahlin, berit.dahlin@spfpension.fi, tfn 040 5780248.

Ingen deltagaravgift.

8.12.2018

Medlemsbrev december 2018

 

Julmöte  14.12

Vi är nu inne i december och det är dags för året sista månadsmöte.

Fredagen den 14. december kl. 12.30 samlas vi i Församlingshemmet för att äta julgröt och sjunga julsånger.

Föreningen bjuder alla medlemmar på julgröt, -glögg och kaffe med jultårta.

Ett litet lotteri hör också till.

Välkomna !

 

Eftersom året 2018 närmar sig sitt slut vill styrelsen tacka alla föreningens medlemmar och vänner för det gångna året. Tack till alla som har ställt upp på våra möten och utfärder. 25-30 personer har mött upp varje gång vilket visar att det finns intresse för att träffas och trivas. Det skall vi fortsätta med även nästa år!

Med önskan om en

Fridfull och God Jul

 samt ett

Gott Nytt år 2019

 

 

1.11.2018

Medlemsbrev november 2018 


Tänk att vi redan är inne i november månad. Är det för att man börjar bli gammal som tiden går så fort nuförtiden? Eller för att livet är trevligt? Jag tror på det senare. Hur som helst, nu är det dags för novembers aktiviteter.


Månadsträff 16.11
Denna månad blir det traditionell månadsträff i församlingshemmet, fredagen den 16 november kl. 12.30. Vi får då besök av Iniös nya kaplan, Jussi Meriluoto som nyligen inlett sin tjänst i Iniö kapellförsamling och därmed efterträder Eeva som hann vara Iniös egen präst i över 20 år. Fortfarande är hon styrelsemedlem i vår förening även om flyttlasset till Åbo lär ha gått. Stort tack till Eeva och välkommen Jussi!
Jussi Meriluoto är även kemist och specialist på blågröna alger så vi ser framemot att bekanta oss med honom och även få information om dessa giftiga alger som ibland också drabbar Iniö.
Eftersom vi inte haft lotteri på länge så arrangerar vi ett litet sådant på novembermötet.
Kaffe bjuder föreningen på !


Höstens kryssningar
Tjugofyra personer har anmält sig via oss till Lillajulskryssningen 26-27 november med Viking Grace. Hela den åboländska gruppen torde bli ca 250 personer stor. Vi som anmält oss samlas i Vikingterminalen 26.11 ca kl 20.
Några iniöbor deltar även i Pensionärsförbundets ”seniorskepp” 5-7.11. med Silja Line från Helsingfors till Stockholm.
Ni som är intresserade av Svenska pensionärsförbundets resor bedes läsa om dem i God Tid där varje nummer innehåller information om olika resor.


I december samlas vi julens tecken, men till det återkommer vi i nästa medlemsbrev.
Välkommen på novembermötet !

Christjan o Pippi


Medlemsbrev oktober 2018                                                                                      1.10.2018

Tjugosex personer trotsade regnet och deltog i höstens första träff på Kolko. Tack Kaija och Hannu för att vi fick vara hos er och för information om Kolko där mycket är på gång.

I oktober till Tövsala

Oktober månadsträff består av en utfärd till Tövsala torsdag 18.10. Där blir det guidning i den vackra gråstenskyrkan (på finska) och efter det lunch på Ketarsalmen kievari (på vars och ens egen bekostnad).  Vi åker med egna bilar. Var snälla och bjud grannar och vänner med i bilen så att även icke bilburna kan komma med. Vi åker med Aura kl. 11.00 och kommer tillbaka med 15.20-turen. Vi behöver veta hur många som deltar – anmäl dig därför till Pippi Brander eller Kristiina Heinonen tfn 040 5757544 senast måndag 15.10.

Lillajulskryssningen 2018

Nu är det dags att anmäla sig till Lillajulskryssningen 26-27 november med Viking Grace. Sista anmälningsdagen är måndag 15.10, men gör det genast för att säkra en plats på den populära kryssningen med deltagare från hela Åboland.                                                 Avgång från Åbo måndag 26.11 kl. 20.55, ankomst till Åbo tisdag 27.11 kl. 19.50.

Mera info och pris finns i pappersversionen av medlemsbrevet och per telefon. Anmälan till Pippi, tfn 044 5712393.


9.9.2018

Medlemsbrev september 2018

En varm och fin sommar övergår till höst.  Nu är det dags att starta upp höstens verksamhet. Styrelsen samlades till möte 5.9. och beslöt om höstens verksamhet.

Utfärd till Kolko fredag 28.9

Höstens första månadsträff hålls som en utfärd till Kolko där Kaija och Hannu Hilke tar emot oss. Vi åker med ms Satava kl. 12.15 från Kannvik och tillbaka från Kolko kl 15.25. Programmet består av rundvandring och information om Kolko samt naturligtvis kaffe och samvaro. Den som inte vill eller kan promenera, kan ta bilen med (plats bör bokas) och de som har plats i bilen bedes fylla den med icke bilburna deltagare. Ingen förhandsanmälan behövs, men kom i tid till Satavas avgång.

I oktober till Töfsala

Oktober månads evenemang planeras som en utfärd till vår fd moderförsamlings kyrka, dvs till Töfsala gråstenskyrka med sina vackra målningar. Där blir det guidning och efter det lunch på Ketarsalmen kievari.  Mera info i nästa månads medlemsbrev och på ”nätet”.

Lillajulskryssningen 2018

Ännu är det långt till jul, men notera redan nu att årets åboländska lillajulskryssning är  26-27 november med Viking Grace. Mera info följer senare, men reservera dagarna redan nu.

Exkursion till Helsingfors våren 2019?

Styrelsen har beslutat utreda intresset för en utfärd till Helsingfors. Hans Mecklin, fd Helsingforsguide har föreslagit att iniöborna besöker huvudstaden. Han ställer upp som guide och reseledare om vi är intresserade. Nu vill vi därför utreda intresset för en sådan heldagsresa fylld av intressanta besöksmål. Fyller vi en buss i vår?  Ge din åsikt till något i styrelsen eller på nästa månadsträff.

 


Medlemsbrev maj 2018

2.5.2018

Tack till alla som på olika sätt medverkade till att vårfesten blev lyckad!

Här följer information om verksamheten i maj månad och efter det blir det sommarpaus då våra medlemmar säkert deltar i flera av de många trevliga aktiviteter som andra föreningar arrangerar i Iniö under sommaren.

 

Onsdagen den 16 maj samlas vi i Aftonro. Därifrån har vi fått följande inbjudan:

”Onsdagen den 16 maj firas Esters namnsdag. På Aftonro kommer det att firas med en fest, vilket beslöts i samband med donationen.

Vi vill gärna bjuda in Pensionärsföreningen på Iniö till detta tillfälle:

Välkomna på vårfest till Aftonro 16.5 kl. 13

Program:

  • Kaffe

  • Dansmusik med Parmas

  • Förevisning av lyftanordning

  • Välkomna !

Personalen på Aftonro”

Meddela ditt deltagande till Pippi (tfn 044 5712393) eller Christjan (tfn 040 1278886) så att vi kan meddela vidare till Aftonro som vill veta hur många som kommer.

 

Åboländsk träff i Houtskär tisdag 29.5  (obs dagen)

Alla åboländska pensionärsföreningar samlas i Houtskär onsdagen den 29 maj.

Vi åker kl 11.15 från Dalen med ms Antonia och tillbaka från Mossala kl 16.15.

Programmet börjar med lunch på Folkhögskolan och därefter blir det både nyttigt och trevligt program enligt följande:

Information om Houtskär

”Recycle IT” ett projekt som är på gång i Pargas  (Pasi Holmberg)

förbundsnytt av Mona Lehtonen

”Frivillig verksamhet” ett projekt gemensamt med Svenska Pensionärsförbundet och Yrkeshögskolan Novia

Besök i Houtskärs kyrka, båtmuséet och i Houtskärs pensionärsbostadförenings utrymmen med den nya samlingslokalen ”Knuten”, där vi dricker kaffe.

 

Kostnader för mat och program: 20 €/person betalas på platsen.

Förhandsanmälan till Pippi eller Christjan senast 22.5 !

 

Till Kimito 8.5

En påminnelse om inbjudan till Kimito 8.5. som ingick i april månadsbrev. Ännu går det att anmäla sig, men gör det omedelbart direkt till Kimito (se brevet som bifogades i april)

 

Med önskan om en god fortsättning på våren

och trevlig sommar !

 


Medlemsbrev april 2018                                                                                           2.4.2018

 

Inbjudan till vår-fest 25.4 kl. 17

Hjärtligt välkommen att ta emot våren på vår egen vårfest onsdagen den 25 april kl. 17 i Församlingshemmet. I år firar vi med en middag bestående av förrätt, varmrätt och kaffe som efterrätt. Vi börjar kl. 17 med vår-skål och fortsätter därefter med Lolas goda mat.

För festens musikaliska underhållning står Kim Engblom från Åbo. Förhandsanmälan senast måndag 16.4 till Rita Björklund tfn 040 5965592, Kristiina Heinonen tfn 040 5757544 eller Pippi Brander tfn 044 5712393.  Middagen kostar 20 € och betalas vid ingången.

 Arrangörerna föreslår att alla klär sig i hatt som säkert finns i gömmorna på vinden eller i garderoben. I övrigt är klädseln fri. Litet lotteri blir det också.

Kom med på frågesportfinalen onsdag 18.4

Svenska pensionärsförbundets frågesportfinal går av stapeln på Kåren i Åbo, Tavastgatan 22, onsdagen den 18 april  kl 11.30- ca 16  Kom med som publik och upplev en trevlig dag med musikaliskt program; bl.a.  Dalsbruks dragspelsklubb och allsång. Dagen börjar med lunchbuffet som serveras kl.11.15-12.15. Mera info i senaste God Tid.

Inbjudan till Kimito 8.5

Kimito pensionärsförening inbjuder oss till deras månadsträff tisdag 8.5 kl. 13 i Wrethalla. Middag och trevligt program á 25 €. Se bifogad inbjudan och anmäl dig till Pippi eller Christjan senast 25.4 så meddelar vi vidare till arrangörerna i Kimito.

Behöver du hjälp med datorn ?

Leif Jensen är vår egen it-handledare och han har lovat ge personlig hjälp till våra medlemmar. Har du problem med datorn, e-post eller något annat, kontakta då honom. Kontakt kan tas per e-post: leffejensen@hotmail.com eller telefon  0400 745316.

Medlemsavgiften 2018

Årsmötet fastställde medlemsavgiften för år 2018 till 15 €.

Betala gärna medlemsavgiften på vårt konto FI1155600920031557 inom april månad, eller  kontant i samband med vårfesten eller någon annan gång till Pippi !

Och till sist en påminnelse om motionskampanjen. Klipp ut motionskortet från senaste God Tid om du inte tog hem det från senaste möte !

 


Medlemsbrev mars 2018                                                                                          6.3.2018

 

Årsmötet är undanstökat och hela 35 personer deltog i mötet och det efterföljande programmet med Bosse Ahlnäs som visade bilder och berättade om isvägar.

Styrelsen återvaldes och bokslutet fastställdes. Verksamhetsplanen för i år fastställdes likaså och den bifogas detta brev som en skild bilaga. Styrelsen utvidgades nu med två nya namn: Rita Björklund som ordinarie medlem och Leif Jensen som ersättare. Övriga styrelsemedlemmar är Christjan Brander, ordförande Kristiina Heinonen,  viceordförande, Pippi Brander,  sekreterare och medlemmarna Lasse Mattsson, Bertil Åkerfelt och Eeva Vuola samt Kari Heinonen och Gunnel Mattsson som ersättare.

Medlemsavgiften 2018

Årsmötet fastställde medlemsavgiften för år 2018 till 15 €. Höjningen beror på att föreningen som medlem i Svenska pensionärsförbundet betalar 11 € per medlem till förbundet. Som kompensation får vi medlemstidningen God Tid. Styrelsen hoppas att våra  medlemmar som nu är 46 till antalet anser det vara värt att betala medlemsavgiften även för i år. Vi räknar med att kaffeserveringen på månadsträffarna skall vara avgiftfri även i fortsättningen!

Betala gärna medlemsavgiften på vårt konto FI1155600920031557 inom mars månad, eller betala kontant på månadsträffen 21.3.

Mars månadsträff

Denna månads träff hålls onsdagen den 21. mars kl. 12.30 i Församlingshemmet. Temat denna gång blir IT med pensionärsförbundets it-expert Robert Riska som gäst. Han kommer att informera om aktuellt inom digitaliseringen. Eftersom även den offentliga servicen i allt större utsträckning sköts på nätet, blir det allt viktigare även för oss äldre att bekanta sig med detta. Om det finns intresse startar vi inom kort en egen it-grupp där vi kan hjälpa varandra med olika frågor gällande datorer, smarttelefoner och annat som används via nätet.

Mera info på nätet

Du minns väl att aktuell information om vår verksamhet även finns på pensionärsförbundets webbsidor www.spfpension.fi  (under föreningar hittar du Iniös egen sida) och på vår egen facebookgrupp ”Pensionärsföreningen i Iniö”.

Hoppas att vi ses på månadsträffarna som fortsätter fram till sommaren !


Medlemsbrev februari 2018

5.2.2018

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE OCH MÅNADSTRÄFF  ONSDAG 28.2.2018

Vi samlas till årsmöte och månadsträff onsdagen den 28. februari kl. 12.30 i Församlingshemmet.  Efter stadgeenliga årsmötesförhandlingar håller vi månadsträff med isvägar som tema. Bosse Ahlnäs besöker oss och belyser temat med ord och bild.

Föreningen bjuder på sallad och paj ! Och så ska det bli ett litet lotteri. Ta en slant med om Du ej vill missa chansen att vinna.

TREVLIGA RESOR

Tidningen God Tid kommer på posten till alla medlemmar nio gånger per år. I tidningen finns i varje nummer information om trevliga resor som Svenska pensionärsförbundet arrangerar tillsammans med olika resebyråer. I vår är det bl.a. en jazzkryssning till Stockholm och i höst den stora seniorkryssningen som är fullspäckad av olika program och dans till ett känt finlandsvenskt dansband. Läs mera i God Tid.

Även de åboländska föreningarna arrangerar resor som också andra än deras egna föreningsmedlemmar får delta i. T ex Pargas pensionärsförening ordnar en resa till östra Finland 2-3.8. På programmet bl.a.  TATTOO i Fredrikshamn. Mera info hittar du här: https://pargas.spfpension.fi/handelsekalender/view-111490-68704a

Du minns väl att aktuell information även finns på pensionärsförbundets webbsidor www.spfpension.fi och på vår egen facebookgrupp ”Pensionärsföreningen i Iniö”.

 


Medlemsbrev januari 2018

11.1.2018

 

Dags för årets första månadsträff

Vi samlas till månadsträff onsdagen den 24. januari kl. 12.30 i Snäckan.  Tema denna gång är säkerhet i hemmet och ledande brandinspektör Knut Lehtinen besöker oss och håller ett föredrag om detta.  Kom med och diskutera med Knut som många av oss känner sedan han var byggnadsinspektör i Iniö för länge sedan.

Observera att mötet hålls i Snäckan. Kaffe och sedvanlig samvaro blir det naturligtvis också nu.

Åldras tryggt – seminarium i Åbo

Svenska pensionärsförbundet arrangerar ett seminarium ”Åldras tryggt- på dina villkor” torsdagen den 1.2 kl. 9.30-15 i Åbo. Samtliga föreningar får skicka 3-5 deltagare. Anmälan senast 22.1.  Anmäl dig till Christjan eller Pippi före det så skickar vi vidare. Programmet finns som bilaga till detta brev.

Du minns väl att aktuell föreningsinformation även finns på pensionärsförbundets webbsidor www.spfpension.fi och på vår egen facebookgrupp ”Pensionärsföreningen i Iniö” där du hittar senaste nytt om vår förening. Där kan man även lämna kommentarer. I mån av möjlighet använder vi även Pargas stads informationskanaler och föreningspuffar i Åbo Underrättelser.

I februari blir det sedan dags för årsmötet, men det återkommer vi till.


Medlemsbreven skickas i början av varje månad under vinterhalvåret till alla medlemmar som uppgett e-postadress. Om du inte vill vara med på e-postlistan ber vi dig meddela detta till  sekreteraren (Pippi Brander)