Pensionärsföreningen i Iniö rf

I oktober tränar vi vårt minne

 

I oktober blir det traditionell månadsträff i Församlingshemmet, onsdag 16.10. kl 13. Projektkoordinator Marina Grunér från Egentliga Finlands minnesförening föreläser med temat  "Knoppen är toppen - tänk på din hjärna"

Kaffe bjuder föreningen på  och lotteri ska det också bli. 

Alla välkomna !


 

Hösten är kommen och verksamheten fortsätter !

Höstutfärd till Loimaa  måndag 23.9

Kom med på bussutfärd till Finlands lantbruksmuseum SARKA i Loimaa måndagen den 23. september. Start från Kannvik kl 7.30 med ms Aura och retur med 16.30-turen.

Föreningen bjuder alla medlemmar på bussresan, medan övriga kostnader, dvs inträdesbiljett á 6 € och lunch  á 10 € (alternativt soppa för 7€) samt kaffepauser på vägen, betalar var och en själv.

Förhandsanmälan till Pippi tfn 044 5712393 eller e-post pippi.brander@gmail.com senast måndag 16.9.

Boule så länge vädret tillåter

Nu blir det boule varannan vecka med början torsdag 12.9 kl 14 på Folkhälsans idrottsplan i Norrby. Alla intresserade av det populära boule-spelet är välkomna !

 


 

Välkommen på vårfest med konsert !

Vår redan ”traditionella” vårfest hålls lördag 4.5 kl 15 i Snäckan.

Vi börjar med en konsert med Stina Ekroos-Westerlund och fortsätter med middag.

Alla är välkomna att delta enligt följande: enbart konsert á 10€, konsert+middag á 30€. Förhandsanmälan till middagen senast 24.4 till Pippi, Stina eller Rita. Konserten är öppen för alla utan förhandsanmälan. Middagen består av förrätt, varmrätt (lax) och efterrätt.


Föredrag om Skärgårdens skyddskår

April månadsmötet hålls onsdag 24.4. kl. 12.30 i Församlingshemmet.

Dagens gäst är Trygve Österman från Korpo. Han håller ett föredrag om skyddskårsverksamheten i skärgården där Iniö hade en central roll. Trygve som är ordförande för Korpo pensionärsförening är väl insatt i denna del av vår historia.


Solenergi är månadens tema !

Mars månadsmötet hålls fredag 22.3  kl. 12.30 i Församlingshemmet.

Gäst är Sverker Engström som berättar om sina erfarenheter av solenergi på sin gård i Nagu.

Fastlagsbullen åt vi redan på februarimötet, nu bjuder föreningen på ärtsoppa och våfflor!

Dessutom skall vi ta del av  Leifs information om boule som uteblev på grund av väderleksförhållandena på årsmötesdagen. Lotteri blir det också.

Välkomna !


Återval på årsmötet 2019

Återval gällde långt på dagens årsmöte. Ny ordinarie styrelsemeldem blev tidigare ersättaren Leif Jensén och ny ersättare är Elisabeth Pöyli-Ljungqvist. Hela styrelsens sammansättning ses under  balken styrelsen till vänster på sidan.

Medlemsavgiften för år 2019 fastställdes till 15 €.

Årsmötet präglades av hård vind och menföre som gjorde att medlemmarna från Keistiö inte kunde delta på grund av att färjan stod stilla hela dagen.

cb 20.2.2019

 

 

Kallelse till årsmöte

Alla medlemmar kallas till stadgeenligt årsmöte,

onsdag 20 februari 2019 kl 12.30 i Församlingshemmet.

Kom med och diskutera årets verksamhet och annat som behandlas på årsmötet.

Styrelsen föreslår att vi fortsätter med månadsmöten med olika teman. En ny aktivitet som införs, om det finns intresse, är det populära boule-spelet. För att informera oss om vad detta handlar om kommer Leif Jensen att berätta hur det går till och vilka regler som gäller. Om ni så vill, inleder vi denna verksamhet när snön smultit och det börjar våras.

På årsmötet bjuder föreningen på kaffe och denna gång blir det även lotteri. Och kanske lite allsång!

Välkomna!

Styrelsen


I januari blir det ost och vin !

Vi inleder året 2019 med ost och vin som tema. Lorenz Brunnsberg tar oss med på ett underhållande program där vi får lära oss mera om ostar och testar olika vin lämpade för respektive ost.  Tid och plats: lördag 19.1 kl 14, Församlingshemmet.  Förhandsanmälan till Pippi, senast 14.1.  Deltagaravgift 15 €/person. 

Välkomna!

cb 3.1.19


Ett stort tack till alla våra medlemmar för aktivt deltagande i alla våra aktiviteter detta år. I Januari fortsätter vi igen. 

Styrelsen

21.12.18


Julträff med gröt 14. december

Fredagen den 14 december kl 12.30 samlades Iniöseniorer i julens tecken i Församlingshemmet. Vi intog Lolas goda julgröt, -glögg och papperkaka mm  och sjöng julsånger.

Lucia var överraskningsgäst, t.o.m två stycken + stjärngosse.

 

                                                  


I november blir det traditionell månadsträff i församlingshemmet !

Fredagen den 16 november 2018 kl. 12.30 samlas vi till månadsträff i Församlingshemmet. Gäst är Iniös nya kaplan Jussi Meriluoto som kommer att presentera sig och även prata om blågröna alger som han har forskat kring. 

Det bjuds på kaffe och denna gång  blir det även ett litet lotteri.

Välkomna !

Notera även att det alltid finns aktuell info  på facebook;Pensionärsföreningen i Iniö.

cb 4.11.18


Oktober är här - vi fortsätter med utfärder

Torsdag 18.10 gör vi en utfärd med egna bilar till Tövsala där det blir guidning (på finska) i den vackra gråstenskyrka. Med alla sina målningar är den verkligen sevärd. Dessutom har ju Iniö i tiden hört till Tövsala församling. Efter besöket i kyrkan åker vi till Ketarsalmen kievari och intar lunch.

Avfärd med ms Aura kl 11.00 från Kannvik och tillbaka med 15.20-turen. Fyll bilen med grannar och vänner så att alla som vill, kan komma med.

Notera också att det nu är dags att anmäla sig till Lillajulskryssningen. Läs mera om den i medlemsbrevet. 

 

cb 1.10.18


Höstens första träff på Kolko lockade många

Tjugosex personer var i dagens regnväder på utfärd till Kolko. Stort tack till Hannu och Kaija Hilke som tog emot oss i "Unos hus".  Trevlig samvaro och livliga diskussioner vid kaffebordet och intressant information om denna by/ö. Detta var ett led i vår uppsökande verksamhet !

cb 28.9.2018

 

 


 

 

 

 

 


Vi inleder hösten med utfärd till Kolko 28.9

Föreningen fortsätter den uppsökande verksamheten med besök i Iniös byar och öar genom att samlas på Kolko fredagen den 28 september. Avfärd med förbindelsebåten Satava från Kannvik kl 12.15.  På Kolko tar Kaija och Hannu Hilke emot och visar oss runt. Kaffe kommer att serveras i "Unos hus". 

Mera info om detta och övrig verksamhet finns i medlemsbrevet för september.

Trevlig början på hösten.

9.9.2018

 


Alla våra medlemmar och vänner önskas en skön och trevlig sommar. Nu håller vår verksamhet paus över sommaren. Vi återkommer när hösten närmar sig !

 26.6.2018

 


Välkommen till Åboländsk träff i Houtskär tisdag 29.5

Alla åboländska pensionärsföreningar samlas i Houtskär tisdagen den 29 maj. 

Vi åker kl 11.15 från Dalen med ms Antonia och tillbaka från Mossala kl 16.15. 

Programmet börjar med lunch på Folkhögskolan och därefter blir det både nyttigt och trevligt program. Läs mera i medlemsbrevet för maj månad. Anmälan senast 22.5.


Vi växer-medlemsantalet är nu 51. Välkomna alla nya !

cb 19.5.2018


Välkommen på vårfest 25 april !

Onsdagen den 25 april  samlas vi till vårfest med middag och program. Vi börjar kl 17 med en välkomstskål för våren och därefter följer Lolas goda middag. För musikaliskt program står Kim Engblom.

Eftersom det serveras mat, två rätter+kaffe som efterrätt gäller förhandsanmälan; Rita Björklund, Kristiina Heinonen och Pippi Brander tar emot anmälningar fram till 16.4. För middagen uppbärs 20€ på platsen.

Klädseln är fri men någon form av hatt rekommenderas. Sök på vinden eller i gamla garderoben. Där finns säkert lämplig hatt från svunna tider. 

cb 26.3.18


Leif hjälper med datorproblem 

Vi har fått en egen IT-handledare genom att Leif Jensén lovat hjälpa våra medlemmar med frågor som gäller datorer.  Leif ger personlig hjälp så det är bara att kontakta honom gällande alla dina it-frågor.

cb 26.3.18


IT är mars månads tema

Denna månads träff hålls onsdagen den 21. mars kl. 12.30 i Församlingshemmet. Temat denna gång blir IT med pensionärsförbundets it-expert Robert Riska som gäst. Han kommer att informera om aktuellt inom digitaliseringen. Eftersom även den offentliga servicen i allt större utsträckning sköts på nätet, blir det allt viktigare även för oss äldre att bekanta sig med detta. Om det finns intresse startar vi inom kort en egen it-grupp där vi kan hjälpa varandra med olika frågor gällande datorer, smarttelefoner och annat som används via nätet.

cb 6.3.2018


Rita Björklund och Leif Jensen nya i styrelsen

Årsmötet återvalde styrelsen till övriga delar, men kompleterade styrelsen med Rita Björklund som ordinarie medlem och Leif Jensen som  ny ersättare. Bosse Ahnäs, Iniös kommundirektör 1977-1990 höll ett intressant föredrag om isvägar.


Månadsmöte & årsmöte hålls onsdag 28.2 kl 12.30

Temat är isvägar med Bosse Ahlnäs som föredragshållare. Mötet hålls i Församlingshemmet. Paj och sallad bjuder föreningen på, och så skall det bli ett litet lotteri.

 


Åldras tryggt !

Vi seniorer har all anledning att förbereda oss på situationer då vi inte längre själva kan uttrycka vår vilja och fatta beslut som berör oss själva. Vem vet då vad vi har för önskemål, vilken vård vi vill ha och hur olika saker skall skötas? En intressebevakarfullmakt, uttryckt vårdvilja och testamente kan då vara till stor hjälp.

Kotkanejdens pensionärsförening har på sina hemsidor bra information om detta och annat  värt att tänka på. Jag har fått lov att här göra en direktlänk till deras sidor. Läs och begrunda !

http://www.kotka.spfpension.fi/aldrastryggt

13.2.18

Christjan

 

Dags för årets första månadsträff

Vi samlas till månadsträff onsdagen den 24. januari kl. 12.30 i Snäckan.  Tema denna gång är säkerhet i hemmet och ledande brandinspektör Knut Lehtinen från Egentliga Finlands Räddningsverk besöker oss och håller ett föredrag om detta.  

Observera att mötet hålls i Snäckan. Kaffe och sedvanlig samvaro blir det naturligtvis också nu.

Välkomna !


God fortsättning på året 2018!

Någon vinter ser vi inte här i Iniö. Man skulle nästan ha lust att sjösätta båten på nytt om det fortsätter så här. Vinjettbilden här ovanför är tagen från Kasberget den sista december 2017. Ingen is eller snö i sikte. 

Datum för januari månadsträff är inte ännu fastslagen. Till det återkommer vi inom kort.


 

God Jul och Gott Nytt År 2018

..önskas alla våra medlemmar och vänner. Tack till alla er som aktivt deltagit i  verksamheten detta första verksamhetsår. Över tjugo medlemmar har mött upp på höstens alla månadsträffar. Utan aktiva medlemmar är vi ingen aktiv förening. Nästa år fortsätter vi i samma anda. 

I dag avslutade vi året och inledde julen med julglögg och julkaffe i Bodgården där Gun-Viol och Jukka hade dukat upp till julstämning. Tjugosju seniorer deltog. Efteråt gick vi till kyrkan och fick se Åbo-Lucian Jessica Lindholm, med rötter i Keistiö, uppträda tillsammans med sitt följe.

Medlemsantalet är nu 44. 

cb 20.12.17

 


Onsdagen den 20 december kl 15.30 samlas vi till Julglögg och Julkaffe i stämningsfulla Bodgården.

Observera klockslaget som är anpassat till Åbo-Lucian Jessica Lindholms uppträdande i Iniö kyrka samma dag kl 18. Efter julkaffet går vi således till kyrkan för att se och höra Lucia med följe.

Välkomna i julens tecken.

 


November månadsträff hålls undantagsvis den fjärde onsdagen i månaden, dvs den 22 november kl 12 på Keistiö.

Då blir det besök i skolmuseét och rundvandring i byn. Alla Iniöseniorer välkomna!

 


Oktober månadsträff med föreläsning om arv och testamenten - onsdag 18.10 kl. 12

Bankdirektör Johan Broos besöker vår månadsträff och informerar om bl.a.  arv, testamanten och intressebevaknngsfullmakt. Kom med och lär dig mera om dessa för oss seniorer viktiga frågor. Naturligtvis blir det även kaffeservering och fri samvaro. Platsen är Församlingshemmet. På träffen kan Du även anmäla dig till lillajulskryssningen 28-29.11 och besöket hos Festingarna i Nagu onsdag 25.10 kl.14. 


Månadsträff tredje onsdagen i månaden

23 personer från fem olika byar mötte upp på höstträffen på Jumo. Vi besökte byns eget museum där Kari Heinonen berättade om gamla föremål. Efteråt blev det kaffe med trivsam samvaro i Bergshagens gamla storstuga.  Runt kaffebordet diskuterades höstens verksamhet och nu införs månadsmöten med olika tema den tredje onsdagen i månaden, med början 18. oktober kl 12.

 

Dags att anmäla sig till lillajulskryssningen !

Den åboländska lillajulskryssningen 28-29.11 med Viking Grace närmar sig. Redan nu är det bra att anmäla sig för att säkra sin plats på denna populära kryssning. Pippi och Christjan tar emot iniöbornas anmälningar. Inom oktober måste vi ha din amälan.

cb 22.9.17


I september besöker vi Jumo by

Som ett led i vår strävan att samla folk i olika byar beslöt styrelsen i dag (7.9) att inbjuda till en gemensam höstträff på Bergshagen i Jumo, fredag 22.9 kl 14. Värdar är Stina och Kari Heinonen.

Vi samlas i Jumo bystrand och förflyttar oss efter information om strandens sevärdheter till Bergshagen för kaffe och samvaro.

Alla seniorer i hela Iniö  är välkomna ! 


Nu även på Facebook !

Vi finns även på facebook. Sök "Pensionärsföreningen i Iniö", och gå med i gruppen så får du aktuell information från föreningen.

cb 9.9.17


Hösten är här -  Nu hissar vi seglen igen !

Nu håller sommaren på att ta slut och  hösten inleds. Det betyder att vår verksamhet vaknar till liv efter sommarpausen. Styrelsen sammanträder inom kort för att diskutera höstens verksamhet. Har Du synpunkter, förslag och kommentarer så är det bara att kontakta någon av styrelsens medlemmar.  Vad sägs om öppna månadsmöten med olika tema ?  Och så skall vi delta i den åboländska lillajulskryssningen 28-29.11 på ms Viking Grace. Mera info följer senare, men boka datum.

 

Med önskan om en god fortsättning på hösten !

cb 29.8.17

 

För äldre information, skrolla neråt!

 

 


Välkommen med i den nygamla pensionärsföreningen i Iniö !

 

Pensionärsföreningen i Iniö  bildades redan 1977, men verksamheten tog en paus då Iniö kommun övertog pensionärsbostäderna och byggde om dem till dagens standard.  Nu har vi återupplivat föreningen och önskar alla Iniös seniorer välkomna med.

Enligt  stadgarna  är föreningens uppgift att arbeta för medlemmarnas trivsel och befrämja deras allmänna och gemensamma intressen. Med detta syfte fortsätter vi nu föreningens verksamhet.

Fredagen den 28 april 2017 samlades närmare fyrtio iniöbor till en vårfest i Församlingshemmet och detta var startskottet för verksamheten. Styrelsens medlemmar tar gärna emot förslag till kommande verksamhet. Redan nu är vi drygt trettio medlemmar.

 

Vid  årsmötet som hölls den 8. januari 2017 valdes följande styrelse:

Christjan Brander, Kristiina Heinonen, Pippi Brander, Lars Mattsson, Eeva Vuola och Bertil Åkerfelt med Gunnel Mattsson och Kari Heinonen som ersättare.

 

Uppdaterat 24.5.17:

Nu är vi 43 medlemmar  (sept 2017)